Vanliga frågor

Bokningen följer fordonet, om du har sålt bilen, kom ihåg att avboka tiden.

Du bokar smidigast besiktning på https://www.carspect.se/boka-tid. Du kan även ringa vår kundtjänst på telefon 0771 - 44 22 33 eller boka besiktning på en av våra besiktningsstationer.

Om du vill omboka eller avboka din besiktningstid, gör du det smidigast genom att trycka här. Alternativt kan du också ringa vår kundtjänst på telefonnummer 0771 44 22 33.

Om du redan har betalat din besiktningstid och ska boka om den måste du betala den nya besiktningstiden. Du kommer att få den avbokade besiktningstiden återbetald.

Ifall inga tider för besiktning finns på din valda station, kontakta kundtjänst på telefon 0771 - 44 22 33 för närmare information.

Du måste inte boka tid för ombesiktning, men vi rekommenderar bokning, då det annars inte finns någon garanti att du kan tas emot på stationen. För att boka tid för ombesiktning går det bra att kontakta kundtjänst eller boka online. Du bokar smidigast på www.carspect.se.

Har du fått en rabattkod lägger du in den i början av bokningen. Precis under fältet där du får upp information om ditt fordon hittar du en ruta där du kan fylla i din rabattkod. Det går även bra att lägga in rabattkoden i sista steget av bokningen där betalningen sker, då hittar du rutan längst ner i bokningssammanfattningen.

Drop-in innebär att du åker till önskad station och får ditt fordon besiktat utan att boka tid i förväg, detta gäller i mån av lediga tider och är inte alltid möjligt. Om du vill vara säker på att din besiktning utförs innan ett visst datum rekommenderar vi att du förbokar en tid, det gör du enkelt här. Drop-in gäller både besiktning och efterkontroll av bil och lätt lastbil upp till 3 500 kg. Priset på en drop-in-tid styrs bl.a. av vilken typ av besiktning du vill utföra och vilken typ av fordon du vill besikta. Det tillkommer alltid en avgift för att betala på stationen därför är det oftast förmånligare att boka och betala direkt via webben.

Drop-in-besiktning finns i mån av tid på alla våra besiktningsstationer. På www.carspect.se hittar du alla våra besiktningsstationer. Där finner du också vilka fordonsslag som varje station besiktigar på drop-in.

Fordonen bil, släp och mc kan besiktas på drop-in i mån av tid. Dock kan inte alla stationer utföra drop-in-besiktning av dessa fordonsslag. För att veta vilka stationer som utför vilka drop-in-besiktningar kan du gå in på  https://www.carspect.se/stationer.

Hur mycket en drop-in besiktning kostar styrs av vilken typ av besiktning du vill göra och vilket typ av fordon du vill besikta samt vilken dag och vilken tid på dagen.

När du bokar besiktning via vår hemsida erbjuder vi olika betallösningar via Klarna, bl.a. faktura, kort, Swish eller direktbetalning. Du väljer själv betalmetod via Klarnas betallösning. Villkoren för betalning framgår när du väljer betalningsmetod.

Du kan betala för den tid du har bokat direkt på stationen. Observera att alla våra stationer är kontantfria.

För våra privatkunder erbjuder vi olika betallösningar via Klarna. Klarna erbjuder faktura, kort, swish eller direktbetalning.

Det går bra att betala med VISA och Mastercard. Betalningen sker via Klarna och kan även göras med Swish, direktbetalning eller mot faktura.

Priset styrs av vilken typ av besiktning du vill utföra, typ av fordon du vill kontrollbesikta och hur du vill betala. Priset varierar även beroende på station och tidpunkt men det är oftast förmånligare att betala direkt via webben, uppdaterade priser hittar du alltid i kalendern på vår bokningssida

Vår betallösning via Klarna möjliggör det för dig att välja olika typer av betalning. Du kan välja bland direktbetalning, faktura och kort. Kort som vi accepterar är Visa, VisaElectron, Mastercard, Maestro och American Express. Om du väljer att betala på stationen så kan du betala med Visa, VisaElectron, Mastercard och Maestro (inte American Express).

Nej, alla Carspects stationer är kontantfria.

Vi tillämpar dynamiska priser vilket gör att priserna varierar mellan stationer, dagar samt vilken tid du vill boka besiktning. Du hittar vår prislista här men aktuellt pris ser du när du bokar och har valt var och när du vill besikta. Det är oftast billigast att besikta bilen mitt i veckan och mitt i månaden. Förutom vid efterkontroll och kampanjerbjudande tillkommer en avgift vid betalning på station vilket gör att det oftast är förmånligast att boka och betala online på carspect.se.

En ombesiktning (efterkontroll) kostar 349 kr för personbil. För övriga fordonsslag, klicka här för att komma till vår prislista.

En gasolkontroll kostar 249 kr. Läs mer om gaskontroll här https://www.carspect.se/besiktningar/priser. Gaskontroll erbjuds på vissa av våra stationer. Ring Carspects kundtjänst 0771 44 22 33 för att få information vilka stationer som utför gaskontroll.

Om du vill veta hur mycket det kostar att registrera en moped ringer du vår kundtjänst på 0771 - 44 22 33 som kopplar dig vidare till en av våra besiktningsingenjörer.

Om du behöver boka om eller boka av din tid eller byta till en annan besiktningsstation gör du det enklast här. Om du redan har betalat din besiktningstid och ska boka om den måste du betala den nya besiktningstiden. Du kommer att få den avbokade besiktningstiden återbetald.

Det beror troligen på att du använder en gammal version av webbläsare. Uppdatera din befintliga webbläsare till den senaste versionen. Av säkerhetsskäl hanterar inte Klarna order som använder äldre webbläsarversioner.

Har du bokat en tid och uteblir utan att avboka tiden måste vi debitera hela avgiften eftersom vi avsatt tiden för dig. Är besiktningen förbetald behåller vi det inbetalda beloppet. Läs mer om Carspects bokningsvillkor här.

Öppettiderna varierar från station till station. Gå till https://www.carspect.se/stationer och läs mer under din station.

Några av våra stationer har ibland öppet på helgen. För att få information var du kan besikta bilen på helgen ringer du vår kundtjänst på 0771 - 44 22 33.

Du kan ibland besikta bilen på en lördag. För att få information om vilka stationer som har öppet på lördagar ringer du vår kundtjänst på 0771 - 44 22 33.

Ett fåtal av våra stationer erbjuder ibland att du kan besikta bilen på en söndag. För mer information var du kan besiktiga bilen på en söndag är du välkommen att ringa Carspects kundtjänst på 0771 - 44 22 33.

Vid besiktning av din bil med löstagbar dragkrok är det viktigt att du tar med både dragkroken och nyckeln om sådan finns. Under besiktningen säkerställer vi att dragkroken enkelt kan fästas och tas bort, samt att eventuella låsfunktioner fungerar som de ska. 

För bensindrivna personbilar från och med 2002 och dieseldrivna personbilar från och med 2004, med en maximal totalvikt på 3 500 kg, genomför vi en elektronisk miljökontroll, även kallad OBD-kontroll. Denna kontroll utförs med hjälp av ett diagnosverktyg som ansluts till ett uttag som vanligtvis finns under instrumentpanelen. Verktyget läser av alla felkoder som kan påverka bilens utsläpp.

Vi vill hjälpa dig undvika onödiga fel, därför har vi satt ihop listor som hjälper dig att förbereda ditt fordon inför besiktningen. Läs gärna igenom den innan du åker till Carspect för att undvika onödiga anmärkningar. Checklistorna hittar du här.

Alla fordonets registrerade säten med bälte måste finnas på plats. Om du är osäker på hur många bälten och säten som ska finnas i ditt fordon så kan du se det på fordonets registreringsbevis.

Det tar cirka 20 minuter att utföra en kontrollbesiktning.

Enligt lag måste vinterdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 mm medan sommardäck kräver minst 1,6 mm. Detta krav gäller för personbilar, lätta lastbilar eller bussar med en totalvikt på högst 3,5 ton samt de släpvagnar som dras av dessa fordon. För motorcyklar ställs ett minimikrav på 1 mm i mönsterdjup.

Om varningstriangeln inte finns registreras detta som en anmärkning i besiktningsprotokollet, och felet måste åtgärdas omgående. Skulle bristen kvarstå vid nästa besiktning noteras den igen, vilket leder till krav på efterkontroll.

All nödvändig information om fordonet finns tillgänglig för besiktningsteknikern digitalt på stationen. Om du har en avtagbar dragkrok, kom ihåg att ta med både dragkoken och nyckeln. Dessutom bör du inte glömma att ta fram varningstriangeln. Du kan läsa mer om hur man bäst förbereder sitt fordon för besiktning i vår checklista.

Fotografering har införts som en del i vårt kvalitetssäkringssystem. Vi fotograferar fordonet för att säkerställa att fordonet har varit på plats på stationen vid besiktningstillfället.

Du kan ha takbox vid besiktning under förutsättning att maxhöjden för stationen inte överskrids.

Släpet bör vara tomt vid besiktning. 

Om en bilbarnstol är monterad så att fordonsidentifieringsnummer (instansat nummer) inte kan kontrolleras måste bilbarnstolen demonteras. För att säkerställa korrekt montering av bilbarnstolen utförs återmontering av fordonsägaren eller brukaren.

Alla dörrar ska kunna öppnas både inifrån och utifrån, med undantag för bakluckan. Vi måste dock kontrollera att en varningstriangel finns, så se till att ta fram den innan besiktningen.

Ja, men reservdäcket måste uppfylla samma krav som de vanliga däcken.

Man kan besikta bil och släp samtidigt på de stationer där Carspect besiktigar släp. När du bokar bil och släp samtidigt måste du göra två separata bokningar efter varandra. För att få information om vilka stationer du kan besiktiga släp och bil samtidigt går du in på https://www.carspect.se/.

Notera att släpbokning för en del stationer måste bokas via vår kundtjänst på nummer 0771 44 22 33 som har öppet vardagar mellan kl 7.00 – 17.00.

Om du inte kontrollbesiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud. Då får fordonet bara köras till en verkstad och till en ny besiktning. Om du däremot får ett körförbud på besiktningen får fordonet inte köras ifrån platsen. Viktigt att tänka på är att du också vid körförbud får ändrade försäkringsvillkor för ditt fordon. Prata gärna med ditt försäkringsbolag om villkoren.

Om du angav samma mailadress som du använder i Kivra när du gjorde din bokning hos Carspect så skickas ditt besiktningsprotokoll dit efter avslutad besiktning, annars skickas det via mail. 

Om ditt fordon får anmärkningar som kräver efterkontroll innebär det att felen måste åtgärdas så snart som möjligt. Därefter behöver fordonet genomgå en ny kontroll hos ett besiktningsföretag eller en auktoriserad verkstad för att bli godkänt vid besiktningen.

Om du har frågor, vill lämna synpunkter eller framföra ett klagomål angående din besiktning eller dess resultat, är du varmt välkommen att kontakta den besiktningsstation du besökt. Du kan även nå oss via e-post på [email protected].

Vi utför kontrollbesiktning, registreringsbesiktning och efterkontroll. Fordon som du kan besikta hos oss är personbil, lätt lastbil (upp till 3 500 kg), motorcykel, släp, husbil/ husvagn och lyftplattform. Läs mer under Besiktning. Carspect erbjuder även flera frivilliga tester, du kan läsa mer om dem här.

Vilka fordon du kan kontrollbesikta kan skilja sig från station till station. Gå till stationer och läs mer under din station. 

Ja, vi utför registreringsbesiktningar på flera av våra stationer. Priset för registreringsbesiktning varierar beroende på vilken typ av fordon du vill besikta. För frågor och tidsbokning, kontakta vår kundtjänst på telefonnummer 0771- 44 22 33.

Du kan besikta bilen på alla våra besiktningsstationer. Du finner våra besiktningsstationer på https://www.carspect.se/stationer . Måttkrav för större bilar kan förekomma.

Du kan besikta din mc på vissa av våra stationer. För att ta reda på vilka stationer går du in på https://www.carspect.se/stationer och väljer din önskade station. Du kan också ringa kundtjänst på 0771 - 44 22 33.

Du har möjlighet att besikta A-traktor på några av våra stationer. För att kontrollera ifall din närmaste station kan utföra besiktning av A-traktor, kontakta vår kundtjänst på telefon 0771 - 44 22 33.

Vissa av våra stationer erbjuder dig möjligheten att besikta moped. Gå in på https://www.carspect.se/stationer och välj station. Alternativt ringer du Carspects kundtjänst på telefonnnummer 0771 - 44 22 33.

Fordon som används i yrkesmässig trafik inkluderar bland annat taxibilar, uthyrningsfordon, övningsbilar och övningsmotorcyklar, samt utryckningsfordon med tillhörande släp och skolskjutsfordon. Yrkesfordon med en totalvikt på högst 3,5 ton ska genomgå sin första besiktning ett år efter att de tagits i bruk, vilket framgår av registreringsbeviset. Därefter krävs årlig besiktning.

Det beror på vilket fordon du har. En personbil, lätt lastbil eller buss som används för privat bruk och som är äldre än fem år, ska besiktas 14 månader efter den sista utföra kontrollbesiktningen.

Det är möjligt att besikta ett avställt fordon. Du får köra den kortaste och mest lämpliga vägen till och från den närmaste besiktningsstationen, och fordonet måste vara trafikförsäkrat. Du kan ordna en trafikförsäkring för ditt avställda fordon genom att kontakta ditt försäkringsbolag.

Något som är viktigt att känna till vid avställning är att ett fordon inte ställs av automatiskt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven besiktning. Du som ägare måste själv ställa av det. Trots att fordonet är avställt måste vägtrafikregisteravgiften fortfarande betalas.

För mer information om hur man ställer av ett fordon, besök Transportstyrelsens webbplats.

Hur vet man Besiktningsperiod? Du vet när det är dags att besiktiga bilen genom att gå in på Transportstyrelsens hemsida, https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/. Där skriver du in bilens registreringsnummer. Besiktningsperioden varierar beroende på fordon.

Slutsiffran avgör inte när bilen ska besiktas. Bilen ska besiktas inom 36 månader efter att de tagits i bruk första gången. Den andra besiktningen behöver ske inom 24 månader efter den första besiktningen. Bilen ska sedan besiktas senast var fjortonde månad.  För att veta när just din bil ska besiktas kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida, https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/.

Sista dag för besiktning varierar beroende på vilket fordon det gäller och hur gammalt fordonet är. Sista dagen för besiktning för ett specifikt fordon finner du på på Transportstyrelsens hemsida, https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/.

Första gången ska din motorcykel besiktas senast 48 månader efter den togs i bruk första gången. Därefter ska din mc besiktigas senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes. Om din mc är 40 år eller äldre gäller andra regler. Du kan läsa mer om reglerna på Transportstyrelsens hemsida, https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/motorcykel/.  När just din mc ska besiktigas finner du på https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/.

Du ska besiktiga din släpvagn första gången senast 48 månader efter den togs i bruk första gången. Efter det ska din släpvagn kontrollbesiktigas senast 24 månader efter den månad då den senaste fullständiga kontrollbesiktningen gjordes. Om släpet är 50 år eller äldre kan den befrias från besiktning. Läs mer om reglerna på Transportstyrelsens hemsida, https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/. När just ditt släp ska besiktigas finner du på https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/ 

Du ska besikta din husvagn första gången senast 48 månader efter den första gången togs i trafik. Därefter ska din husvagn besiktigas senast 24 månader efter den månad då den senaste fullständiga kontrollbesiktningen gjordes. Om husvagnen är 50 år eller äldre kan den befrias från besiktning. Läs mer om reglerna på Transportstyrelsens hemsida, .https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/. När just din husvagn ska besiktigas finner du på https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/.

Husbil med totalvikt max 3500 kg  har besiktningsintervall 36/24/14 månader. Första gången du ska besikta din husbil är senast 36 månader efter den togs i trafik första gången. Andra gången husbilen ska besiktigas är senast 24 månader efter den månad då första besiktningen gjordes. Därefter ska husbilen besiktigas senast var 14:e månad. Du hittar sista dag för din husbil att besiktigas på https://fordon-fu-regnr.transportstyrelsen.se/.

Om du missar att besikta bilen eller inte besiktar bilen i tid, får bilen körförbud tills den besiktas. Du bokar besiktning på  https://www.carspect.se/boka-tid. Mer information om körförbud kan du läsa på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/.

Om man inte besiktar husvagnen i tid får husvagnen körförbud. Läs mer om körförbud för husvagnar på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/?accref=159105#159105

Om du inte besiktigar din mc i tid får din motorcykel körförbud. Körförbudet varar tills din mc besiktigas. Du hittar mer information om körförbud för mc på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/?accref=159105#159105.

Man ska besikta en bil första gången senast 36 månader efter den togs i trafik första gången. Andra besiktningen behöver ske senast 24 månader efter första besiktningen. Därefter ska en bil besiktigas senast var 14:e månad. Detta kallas periodisk kontrollbesiktning. Är din bil äldre än 30 år gäller andra regler. Läs mer på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/personbil-och-lastbil-som-inte-overstiger-3500-kg-i-totalvikt/

Första gången man ska besikta en mc/motorcykel är senast 4 år efter en mc/motorcykel togs i bruk första gången. Efter första besiktningen ska en motorcykel/mc besiktigas senast vartannat år. Läs mer om kontrollbesiktning av motorcykel/mc på  https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/motorcykel/.

Reglerna för besiktning av släpvagn innebär att man ska besikta släpet första gången inom fyra år efter att släpvagnen tagits i bruk första gången. Efter den första besiktningen ska släpvagnen sedan besiktas inom två år efter det senaste tillfället. Du hittar mer information om periodisk kontrollbesiktning av husvagn på  https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/. Notera att alla våra stationer inte kan besiktiga släpvagnar. Du kan gå in respektive stationssida för att se vilka stationer som besiktigar slägvagnar.

Du ska besikta en husvagn första gången senast 4 år efter den togs i trafik första gången. Efter det ska husvagnen kontrollbesiktigas minst vartannat år. Läs mer på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/.

En husbil med totalvikt max 3 500 kg ska besiktas inom samma intervall som en bil. Första kontrollbesiktningen av en husbil ska ske senast 36 månader efter den togs i trafik första gången. Andra gången husbilen ska besiktigas är senast 24 månader efter första besiktningen. Därefter ska en husbil besiktigas senast var 14:e månad. Du hittar mer information på  https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/personbil-och-lastbil-som-inte-overstiger-3500-kg-i-totalvikt/

Man ska besikta en a-traktor första gången senast 4 år efter att fordonet togs i bruk första gången. Därefter ska en a-traktor besiktigas senast var 24:e månad. Läs på mer https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/a-traktor/.

En lastbil med totalvikt max 3 500 kg har samma besiktningsintervall som en bil. En lastbil ska besiktas senast 36 månader efter den togs i trafik första gången. Senast 24 månader efter första besiktningen ska lastbilen besiktigas andra gången. Därefter ska en lastbil besiktigas senast var 14:e månad. Detta kallas periodisk kontrollbesiktning. Läs mer påhttps://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/personbil-och-lastbil-som-inte-overstiger-3500-kg-i-totalvikt/

En EPA ska besiktas minst var 24:e månad. Du kan läsa mer om hur ofta en EPA ska besiktigas på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/epa-traktor/.

Motorcykeln är besiktningsbefriad efter 40 år. En förutsättning för mc att bli befriad från besiktning är att motorcykeln har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla. Läs mer på  https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/motorcykel/

Om en släpvagn är äldre än 50 år kan slägvagnen bli besiktnigsbefriad. Dock måste släpvagnen ha en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla. Du kan läsa mer på https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/

En husvagn är besiktningsbefriad efter 50 år under förutsättning att husvagnen har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla. Här hittar du mer information om när husvagnen inte längre behöver besiktigas: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/fordonsbesiktning/besiktningsregler/latta-slap/

Man måste besiktiga ett obromsat släp om det är registrerat och har ett registreringsnummer. Du bokar besiktningstid för ditt obromsade släp på https://www.carspect.se/boka-tid.

Vid kontrollbesiktning av gasdrivna fordon, såsom personbilar, lastbilar och bussar som använder metangas (biogas eller naturgas), måste gastanken samt övriga delar av bränslesystemet vara lätt åtkomliga för inspektion. Besiktningsteknikern måste kunna se hela tanken för att säkerställa att den är korrekt fastsatt, inte skadad och inte läcker.

Alternativt kan en verkstad ta ansvar för att frilägga systemet, genomföra inspektionen och utfärda ett intyg som bekräftar att gastanken och bränslesystemet är i gott skick. Detta intyg får inte vara äldre än 15 månader vid kontrollbesiktningen.

Intyget kan utfärdas av fordonstillverkaren, dess representant eller ett företag som specialiserar sig på konvertering, reparation eller inspektion av gasbränslesystem. 

För att genomföra täthetskontrollen av bränslesystemet måste gasbränsletanken vara tillräckligt fylld så att motorn kan köras på "gasdrift". Om bilen inte kan köras med metangas eller om det upptäcks ett läckage i bränslesystemet, kommer fordonet att underkännas och en ny besiktning krävs.

För mer information om reglerna för gasfordon, besök Transportstyrelsens hemsida.

Du kan besiktiga motorcykel på vintern om väglaget tillåter. Om du vill kontrollbesiktiga din mc på vintern kontaktar du din närmaste besiktningsstation eller ringer kundtjänst på telefonnummer 0771 -44 22 33.

Registreringsbesiktning är en besiktning av nytt eller ändrat fordon som ska föras in i vägtrafikregistret. Du kan läsa mer om registreringsbesiktning på www.carspect.se/besiktningar/registreringsbesiktning

Registreringsbesiktning A2 är en besiktning av ett redan i Sverige registrerat fordon som ändrats.

Är du intresserad av att få en påminnelse om när det är dags att besiktiga ditt fordon så kan du kontakta kundtjänst eller fylla i det här formuläret